فونداسیون، پی و یا شالوده بخش زیرین و به هم پیوسته ی کف سازه می باشد که در تماس مستقیم با زمین است و کار انتقال بارهای وارده بر ساختمان را به عهده دارد. یعنی تمام وزن و سنگینی سوله بر فونداسیون سوله وارد می گردد. که این موضوع اشاره به اهمیت بالای آن در صنعت سوله سازی دارد.

نشست ساختمان یک امر غیر قابل اجتناب است؛ اما اجرای یک فونداسیون دقیق و پی ریزی با کیفیت بالا قادر است از شدت و میزان نشست سازه کم کند و در همین حین باعث می شود نشست به طور یکسان در تمام سطح سازه صورت پذیرد که از نظر عمرانی بسیار حائز اهمیت است. از دیگر کارایی های فونداسیون می توان به مصون نگه داشتن سازه در مقابل تخریب و واژگونی بر اثر نیروهای وارد شده ی جانبی اشاره کرد.

خلاصه فونداسیون سوله-1

فونداسیون سوله و ساختار ترکیبی آن

شاید تصور کنید فونداسیون سوله و پی ساختمان مشابه هستند، اما اینطور نیست. بتن آرمه یا مسلح به همراه میلگرد، مواد اصلی جهت ساخت فونداسیون سوله هستند و به قرار دادن میلگردها داخل فونداسیون، آرماتوربندی می گویند. در اصل آرماتورها مسئول مقاومت فونداسیون هستند. فونداسیون شبکه ای می باشد که با میلگرد های ضخیم در هم بافته شده و فاصله ی بین ردیف های عرضی و طولی در آن باید به اندازه ی معین و ثابتی باشد، و اگر این مقدار بیش از حد معین باشد ممکن است فونداسیون خراب شده و یا بتن ریزش کند.

چرا در فونداسیون سوله فولاد و بتن ترکیب می شود؟

این دو ماده هر کدام ویژگی های خاص خود را دارند و به کار بردن آنها در کنار هم سازه را از تمام این خواص بهره مند می سازد. اساساً بتن مقاومت فشاری بالایی دارد، که در مقابل تنش های فشاری بسیار مقاوم است و فونداسیون سوله نیازمند آن می باشد. در نتیجه بتن ریزی برای کف سوله یک بستر بسیار مناسب است. اما بتن در مقابل نیروهای کششی ایستایی نداشته و سریعاً می شکند.

به همین علت در فونداسیون سوله فولاد را با بتن ترکیب می کنیم، زیرا فولاد در مقابل کشش مقاومت بسیار بالایی دارد. ترکیب بتن و میلگرد های فولادی، چسبندگی بالایی ایجاد کرده و پی، کاملاً یک سازه ی مقاوم و یکپارچه شده و تغییر شکل دادن بتن و فولاد در حرارت و یا فشار، مطابق با یکدیگر صورت می پذیرد.

 

خلاصه فونداسیون سوله-2

فونداسیون سوله با ساختمان چه فرقی دارد؟

فونداسیون سوله و ساختمان در کل بسیار شبیه به هم هستند و در اندک مواردی با هم متفاوت اند. اولین تفاوت آن ها در زیر سازی می باشد؛ عمدتاً ساختمان ها جدا از کاربری (اداری،مسکونی،تجاری) به یک یا چند طبقه ی زیرین نیازمند هستند که به جهت فضای پارکینگ و یا قرار دادن تأسیسات مورد استفاده قرار گیرند.

به همین دلیل به گود برداری عمیق و حفاری بزرگی نیاز دارند. اما در ساخت سوله عمدتاً به گود برداری زیاد نیازی نیست و اجرای فونداسیون حدوداً هم سطح انجام می شود. کم ترین ارتفاع مناسب جهت اجرای فونداسیون غالباً ۵۰ سانتیمتر است، و نباید هیچوقت کم تر از آن شود، و حداکثر ارتفاع برای آن یک متر می باشد. همچنین برای تعیین کردن دقیق و اصولی ارتفاع فونداسیون، به محاسبه دقیق بار و مطالعه خاک تمام سازه که در دفترچه محاسبات سوله ذکر شده، نیاز است.

تماس مستقیم